Kontakta oss
9 december, 2013

Blogg: Är plast det rätta materialet för mig?

Vad är plast?

Termen ”plast” är ett allmänt begrepp för ett brett spektrum av syntetiska eller halvsyntetiska material, som används i allt större utsträckning i varierande tillämpningsområden. Olika typer av plast omfattar bl.a. polyetylentereftalat (PET eller PETE), Polykarbonat (PC), Polypropen (PP), Polymetylmetakrylat (PMMA eller akryl). En orsak till att plasterna, som började utvecklas redan för 100 år sedan, blivit så framgångsrika i vårt vardagliga liv är att de är organiska och kan framställas av flera typer av råmaterial.

Plast används numera i förpackningar, bygg och anläggning, transport, medicin och hälsa, elektronik, jordbruk och sport. Plast finns överallt. Du kan till och med hitta plast i de kläder vi bär, de bilar vi kör och husen vi bor i. Det kanske överraskar dig men plast har även bidragit till din munhygien eftersom tandborsten som du använder dagligen består av plast!

Varför ska jag använda plast?

Oavsett om man behöver ett smutståligt skydd för köksytor eller en godisdisplay till varuhuset så är plast ett perfekt val. På grund av de fördelar som beskrivs nedan, är det nu vanligt att plast ersätter andra material, såsom traditionellt glas.

 

Plastic materials- acylic (Plexiglas), polycarbonate (PC) , PVC, PET, etc by Akriform

Vilka är fördelarna med plats?

Plast är extremt hållbart och lätt. Plast kan lätt formas och slutbehandlas på varierande sätt. Plast har även en mycket bra stötdämpningsförmåga, är resistent mot korrosion. Som en följd av detta har det blivit vanligt att tillverka både bil- och flygplansdelar av plast för att plasten gör dessa lättare och därmed mer energisnåla. När produkterna närmar sig slutändan av sin livscykel, så kan dessa återvinnas, något som gör att många plastsorter är billigare jämfört med alternativa material.

Tydligare än glas

Akryl är känt för att vara genomskinligare än traditionellt glas och släpper igenom 90 % av dagsljuset. I och med att vi har ett allt större behov av produktställ i vår vardag, har vikten av en klar bild ökat radikalt. För övrigt kan man betrakta plast i andra tillämpningsområden såsom broschyrdisplayer, butiksställ, produktställ eller montrar vid mässor.

Styrka och hållbarhet

Plast är både stark och flexibel. Detta gör plasten perfekt för användningsområden där det finns behov för såväl transparens som fysisk hållbarhet. Detta kan vara särskilt användbart t.ex. för skräddarsydda plastprodukter som måste tåla stora tyngder eller mekanisk belastning. Hållbarheten resulterar i ett minskat underhållsbehov och bidrar därmed till längre uppehållskostnader.

Plastic materials- acylic (Plexiglas), polycarbonate (PC) , PVC, PET, etc by Akriform

Enkel montering

Plast är lättare och smidigare än traditionella material, vilket även gör det möjligt för okunniga att montera t.ex ett färdigproducerat godisställ eller reklamskylt. Om produkter hade varit gjort av glas hade den varit otymplig, tung och skör.

Utseende

Plast är inte bara praktiskt och hållbart utan vi på Akriform hävdar även att plast kan vara mycket attraktivt till utseendet. Plast kan slutbehandlas på en mängd olika sätt som ger den ett distinkt utseende.

En av de vanligaste plastbeläggningarna är en UV-beläggning som hindrar ultraviolettstrålning från att skada de varor som är skyddade av plasten. Plasten kan formas och färgbehandlas enligt ditt tycke, vilket gör detta material idealisk för konstinstallationer, möbler eller kosmetiska bildskärmar.

Plasten är ett idealiskt material för ett stort antal projekt. Oavsett om det är en affärsmässig produkt eller ett privat konstobjekt, kan plast ge styrka, hållbarhet och ett attraktivt utseende som garanterar att den slutgiltiga produkten är både användbar och attraktiv.

Alla som är intresserade av att använda sig av detta material bör kontakta Akriform per telefon eller via internet för en omedelbar konsultation. Akriforms kunniga personal hjälper gärna till att bedöma hur Akriforms produktsortiment kan uppfylla dina behov.

Contact Us