Kontakta oss
14 oktober, 2021

Skivor av återvunnen akryl

I oktober 2021 lanseras två nya skivor av återvunnen akryl, en extruderad (XT) med 90 % återvunnen akryl och en gjuten (GS) bestående av 100 % återvunnen akryl.

De flesta av våra produkter tillverkas av akryl/plexiglas och vi återvinner allt spill från vår produktion. Vi är därför väldigt positiva till detta nytillskott på marknaden.

Är du i behov av en specialtillverkad exponeringslösning eller annan kundunik produkt? Vill du veta mer om återvunna material och vad man mer kan göra för att få fram en hållbar produkt? Kontakta oss så hjälper vi dig.

 

återvunnen akryl

skillanden mellan extruderad och gjuten akryl

Akryl kallas ofta i folkmun för plexiglas och den kemiska beteckningen är polymetylmetakrylat (PMMA). Materialet togs fram redan under 1930-talet och används ofta istället för glas eftersom det är lättare, slagtåligare och formbart.

Akryl finns i två olika varianter – extruderad (XT) och gjuten (GS). Båda har utmärkt motståndskraft mot UV-ljus, lång hållbarhet och står emot väderpåverkan. Men vad är egentligen skillnaden? Nedan listar vi några punkter som skiljer sig åt.

 

  Extruderad akryl Gjuten akryl
Egenskaper Heterogent material som krymper olika i längd och bredd vid uppvärmning Homogent material som krymper lika i alla riktningar vid uppvärmning
Materialkostnad Billigare Dyrare
Lasergravering Sämre att lasergravera Passar att lasergravera
Färger Begränsat färgutbud Finns i många olika färger, normalt i tjocklek 3 mm
Fräsning Bra Mycket bra
Tjocklek 1,5-25 mm 2-100 mm
Exempel på användningsområden Skivor, stänger och rör. Skivor, stänger och rör (stänger och rör i begränsade dimensioner)