Kontakta oss
21 februari, 2014

Vad är akryl och hur fungerar det? Fler kommersiella akrylprojekt

Vad är akryl och hur fungerar det?

Poly(metyl methakrylat) (PMMA) är en transparent termoplast, oftast kallad akryl eller plexiglas. PMMA kallas för akryl av de flesta i plastindustrin och av de som är bekanta med plastmaterial. Plexiglas är utan tvekan det mest välkända namnet för akryl och används av vanliga konsumenter. Plasten är även känd under handelsnamn som Optix, Lucite, Chemcast och Polycast.

Akryl eller PMMA används ofta som ett alternativ till glas. Akryl är en termoplast med ca 92 % transparens. Plasten är väder- och åldersbeständig och har många användbara egenskaper, är enkel att hantera och bearbeta. Den låga kostnaden gör den till ett självklart val för många användningsområden.

Materialet utvecklades 1928 av flera kemister som Otto Röhm, William Chalmers och Walter Bauer. Under namnet plexiglas togs de in på marknaden 1933 av företaget Röhm och Haas. Trots att det tekniskt sett inte är en typ av glas så har det tidigare kallats för akrylglas.

Trots att den till ytan är hård som koppar och mässing är akryl känd för sin flexibilitet och anpassningsförmåga som gör att den kan användas för många olika typer av arbeten. Den kan bland annat målas, limmas, borras och sågas. Du har säkert stött på akryl i din vardag. Takfönster, akvarier, tandproteser och bencement är alla gjorda av plexiglas (akryl). Vi har längre värdesatt dess breda användningsområde här på AKRIFORM PLAST. Med hjälp av akryl kan vi skapa en produkt specifik för våra kunders behov.

Plexiglas, gör-det-själv-projekt

Sedan 1933 har plexiglas (akryl) blivit ett allt mer populärt material för en rad olika användningsområden. Nedan kommer vi att berätta om några mer spektakulära föremål. Plexiglas är även populärt för många gör det själv-projekt.

  • Hem- och kontorsinredning samt möbler
  • Ersätta traditionell whiteboard
  • Smycken
  • Växthus
  • Fotoramar
  • Fönsterrutor
  • Skyltar

Fler kommersiella akrylprojekt:

Clear plexiglas car

”Spökbil” från GMC tillverkad i plexiglas

Det möjligtvis mest iögonfallande föremålet i plexiglas är också det första. År 1939 byggde Röhm & Haas USA:s första öppna bil, även kallad spökbilen.  Den unika designen tillåter människor att se insidan av bilen genom plasten. Det är fortfarande ett mycket populärt objekt – och mycket värdefullt. 1939 kostade bilen 25 000 $ att bygga och år 2011 auktionerades den ut för 308 000$.

Lightning captured in plexiglas

Blixt fångad i akrylkub

Andra spännande objekt är skulpturer ”Fångad Blixt”. Dessa skulpturer är gjorda genom att skjuta in elektroner i akrylen. Då akrylmaterial är en utmärkt isolator, glasklart och tåligt är detta möjligt. Skulptören använder sig av en 150 kW partikelaccelerator som injicerar elektronerna. När elektronerna är injicerade, fångas de inne i akrylen. Skulptören nuddar sedan akrylen med metalltänger som skapar en urladdning. Detta resulterar i en explosion som liknar en miniblixt. Explosionen, som sker under mindre än en 120 miljarddels sekund, skapar en ”blixtfossil” som blir permanent i akrylkuben. Resultatet blir en trädliknande effekt.

Giant Plexiglas touch screen

Gigantisk pekskärm i akryl

Ett annat pågående projekt är en gigantisk pekskärm som kan bli lika stort som ett bord. Det finns möjlighet för restauranger att använda pekskärmen stora som bord där kunden kan läsa menyer och beställa sin mat. Skärmen är i akryl pga. dess höga hållbarhet och isolerande egenskaper.

Oavsett om Du kallar materialet för PMMA, akryl eller plexiglas är möjligheterna stora. De Ni drömmer om kan vi på AKRIFORM PLAST skapa. Vi kommer att arbeta tillsammans med Dig genom varje steg. Gör Din vision till verklighet med AKRIFORM PLAST.

Kontakta oss och gör en beställning idag!


Image Credits:

Newsroom desk by Akriform
Art Installation with fire by Akriform
Ghost car – http://rumors.automobilemag.com
Lightning captured in Plexiglas – http://capturedlightning.com/frames/lichtenbergs.html
Plexiglas touch screen – http://pixelverse.org/portfolio/multitouchtable/